Het openbaar vervoer

De treinverbinding Brussel - Oostende

Het stationsgebouw van Zandvoorde

Het huis van de bareelwachter aan de overweg van de Stationsstraat (afgebroken in 1994)

De barelen werden manueel bediend (hier door Brigitte Lagrou, echtgenote van Louis Volcke)

In 1838 werd de spoorlijn Brugge-Oostende in gebruik genomen. Er kwamen maar 4 treinen per dag voorbij en was er enkel een tussenstation in Jabbeke en Plassendale. Pas jaren later kwam daar Zandvoorde bij en dat had vooral te maken met de vele arbeiders van de nabijgelegen USB en de pannenfabriek.

De stopplaats Zandvoorde werd in 1903 omgevormd tot een volwaardig station. Naast een reizigersdienst beschikte het stationnetje over een weegbrug, een los-en laadspoor en een laadramp.

In  1972 werd het stationsgebouw gesloopt en in 1984 werd de halte Zandvoorde opgeheven.

Bron:  150 jaar spoorweggeschiedenis (Frans Waeyaert); Mien Zandvoorde (Willy Meseure)

De treinverbinding Armentières - Torhout - Oostende

De spoorlijn nummer 62 maakte deel uit van een spoorverbinding tussen Oostende, Torhout  en Armentières. Hij werd in 1868 aangelegd. Eerst liep deze spoorweg niet over het grondgebied van Zandvoorde maar wel via Snaaskerke  - Stene Statie - Meiboom. In de jaren 1936-1937 werd het tracé verlegd op een berm die de Gistelsesteenweg en de Karpelstraat kruiste. 

Hij bracht in de 19de eeuw de Parijzenaars in enkele uren naar de Belgische kust. In omgekeerde richting vertrokken de seizoenarbeiders naar Noord-Frankrijk.

In 1963 reed de laatste passagierstrein; in 1967 de laatste goederentrein. De dwarsliggers en rails werden in 1985 verwijderd. Het Provinciebestuur werd in 1991 eigenaar van de oude spoorlijn en maakte er een een fiets- en wandelpad van, "Groene 62" genaamd.

Bron: Mien Zandvoorde van Willy Meseure

Een tramlijn in Zandvoorde!

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd door de Duitsers een tramlijn aangelegd langs de Oudenburgsesteenweg. Die lijn zorgde voor een verbinding tussen de steenbakkerij en de tramsporen aan de Sasbrug. Hij diende uitsluitend voor het vervoer van bakstenen tijdens de oorlog.

Later, ter gelegenheid van roeiwedstrijden op het kanaal Plassendale-Oostende, werd een tramrijtuig ingezet om de wedstrijden te volgen.

In 1952 werden de rails verwijderd.

Bron: Mien Zandvoorde van Willy Meseure

Het busvervoer

In 1925 gaf de gemeenteraad van Zandvoorde gunstig advies voor het uitbaten van een privé buslijn Oostende-Zandvoorde-Oudenburg. De aanvraag hiervoor werd ingediend door Charles Tousseyn uit Oudenburg. In de volksmond werd gesproken van "de bussen van Toesing". Het was aanvankelijk een familiebedrijf met Charles Tousseyn, zijn dochter Yvonne Tousseyn en schoonzoon Camiel Deschepper; later werd personeel in dienst genomen.

Bron: Mien Zandvoorde van Willy Meseure